News

Keukenkrukken zijn IN

… en daar is Marie Degaute, binnenhuisarchitecte en grondlegger van Marie’s Home, het helemaal mee eens. Wij vroegen naar haar professionele mening over deze must-have voor open keukens.

 

Hoge stoelen zijn voor onze keukens geworden wat een zetel al lang was voor onze woonkamer: essentieel! De keukenkruk, vroeger enkel een zitje voor in restaurants of bars, vindt nu ook zijn weg naar onze privé-interieurs.

Voor een antwoord op al uw vragen over dit topic, namen we contact op met Marie Degaute, grondlegger van Marie’s Home. Met twintig jaar decoratie-ervaring op de teller, begeleidt zij particulieren en professionals bij de herinrichting en aankleding van ruimtes. Gaat het over zitplaatsen, dan is het heel eenvoudig: ze werkt alleen met Mobitec. “Ik ben fan”, zegt ze meteen. En wat keukenkrukken betreft, het is een meubelstuk dat ze erg weet te waarderen: “In vergelijking met gewone stoelen vind ik ze fijner en strakker.”

Goed, we zijn aan elkaar voorgesteld. Laten we nu snel ter zake komen!

Hoe palmde de keukenkruk onze interieurs in?

“De trigger was zonder twijfel het opentrekken van ruimtes”, zegt Marie Degaute. “De keuken werd een integraal onderdeel van onze woonkamer. Tegenwoordig ontvangen we gasten niet echt meer in een woonkamer of een aparte eetkamer, maar meteen op de plek waar we ook koken”, zegt de binnenhuisarchitecte.

Deze trend leidde tot de ontwikkeling van nieuwe meubelelementen. Steeds meer keukens zijn uitgerust met een multifunctioneel eiland dat dienst doet als werkblad, opbergruimte en… als een bar of hoge tafel om iets aan te drinken of zelfs te eten. En daar komt de keukenkruk om de hoek loeren, omdat ze ook rond een hogere tafel passen.

Welke afmetingen kies ik voor een hoge stoel?

Er is een formule om de juiste zithoogte te berekenen. Marie Degaute: “Neem de hoogte van het tafelblad en trek daar 30 centimeter van af. Voor een eilandhoogte van ongeveer 90 cm hebt u dus een zitvlak nodig van ongeveer 60 cm hoog. Pas op, als u uw eiland bekleedt met bijvoorbeeld een dikke houten plank, moet u rekening houden met de extra hoogte en heeft u niet per se een standaard stoelmaat.

Mobitec biedt twee maten van keukenkrukken aan: 62 cm en 82 cm. “In de residentiële sector opteren we meestal voor hoge stoelen van 62 cm”, merkt Marie Degaute op. “Enerzijds door de hoogte van de eilanden, maar ook gewoon omdat het comfortabeler zit. De krukken van 82 cm zijn erg hoog voor kinderen of oudere mensen. Met een hoogte van 62 cm, kunt u met uw voeten aan de grond. Anderzijds hebben te hoge stoelen en de daaruit voortvloeiende hoogtes van de tafelbladen en meubels de neiging om een ruimte visueel af te snijden”, zegt ze.

Het juiste model kiezen

Hoe kies ik de juiste keukenkruk? “Denk in de eerste plaats aan uw comfort en dat van uw gasten. Elk gebruik vraagt eigenlijk om een ander soort model. Iets drinken? Ga dan voor een eenvoudige kruk zonder rugleuning. Eten? Dan is een model met een rugleuning en voetensteun comfortabeler”, adviseert Marie Degaute.

Als het op maatwerk aankomt, is alles mogelijk. “Laat u leiden door uw smaak en de stijl van uw interieur. Een metalen voet is meestal dunner en discreter. Maar ook een houten onderstel heeft zijn charmes!

Matching keukenkrukken en eetkamerstoelen

Wat kleuren en materialen betreft, is het belangrijk om voor een zekere samenhang te zorgen met de andere elementen in een ruimte”, zegt Marie Degaute. “De Mobitec-collecties bieden een waaier aan opties: u kunt eetkamerstoelen en keukenkrukken van éénzelfde familie kiezen en voor variatie zorgen met verschillende bekledingen en kleuren. Of u kunt twee verschillende collecties combineren en zorgen voor een match door hetzelfde bekledingsmateriaal te kiezen. Persoonlijk vind ik het erg leuk om zetels met dezelfde kleur te bekleden, maar dan in verschillende soorten stof om zo met textuur te spelen.”

Een beetje inspiratie…

 

Lena

De Lena-keukenkruk heeft een houten onderstel en een metalen voetensteun. De rugleuning en het behoorlijk omhullende zitvlak ondersteunen de rug goed.

Moods

Keuze troef! Modellen met of zonder armleuningen, met een vierkante of cirkelvormige voetensteun en zelfs modellen die draaien, zoals de MOOD#91.

Pamp

Als u op zoek bent naar een zeer dunne metalen voet, dan zou de Pamp-kruk wel eens iets voor u kunnen zijn.

Rob

Een recht houten onderstel, een zitvlak met rugleuning, een metalen voetensteun: dat zijn de essentiële kenmerken van de hoge Rob-stoelen.

Soft & Soda

Zoekt u een comfortabele kruk zonder rugleuning? Dan zijn de Soft & Soda-krukken met hun ronde zitvlak en metalen voetensteun op de afspraak. Bovendien zijn ze ook verkrijgbaar in een tweekleurige versie.

Al onze hoge stoelen en barkrukken

Ontdek de projecten van Marie’s Home

Wilt u meer weten over het werk van Marie Degaute? Check haar website of volg ze via Facebook.

Goed om weten als u gepassioneerd bent door binnenhuisinrichting: u kunt bij haar op cursus!