Instructies voor gebruik en onderhoud

Belangrijke informatie

Opmeten, plaatsen en stellen

Houd er rekening mee dat de getoonde afmetingen bij benadering zijn. Tot op de millimeter precieze afmetingen kunnen vanwege de gebruikte materialen en fabricagetechnieken niet worden gegarandeerd. Calculeer daarom enige speelruimte in. De Duitse consumentenbond Stiftung Warentest beveelt aan om 5 cm van de beschikbare plaats als speelruimte af te trekken.

Zorg ervoor dat de fauteuil of stoel onder de tafel kan worden geschoven zonder de onderrand van de tafel of eventuele mechanismen onder het tafelblad te aanraken. Schuif Uw stoelen niet tegen de tafelrand om lelijke drukplekken op de rugleuning te voorkomen.

Test meubels die U hebt ontvangen en die wankel staan op verschillende plekken in huis om er zeker van te zijn dat het wankelen niet door een ongelijke ondergrond wordt veroorzaakt en zorg ervoor dat alle schroeven goed vast gedraaid zijn.

De montage van onze tafels zou moeten gebeuren door deskundige medewerkers. Speciale functies van de tafel dienen te worden uitgelegd en getest in aanwezigheid van de bezorgers.

Doelmatig gebruik

Houd er rekening mee dat onze meubels geschikt zijn voor algemeen gebruik binnenshuis, niet voor buitenshuis of in de badkamer.

 

Belastbaarheid

De belastbaarheid van armleuningen, voetsteunen, enz. is beperkt. Ze moeten niet met het volledige lichaamsgewicht worden belast.

Al onze stoelen worden conform de internationale normen getest op hun belastbaarheid. De gecontroleerde belastbaarheid ligt bij 110kg.

Binnenklimaat

De aanbevolen jaarlijkse gemiddelde temperatuur is binnenshuis 18-21 °C bij een relatieve luchtvochtigheid van 45-55%. Het binnenklimaat is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de mens, ook Uw meubels profiteren ervan.

Hout is een hygroscopisch materiaal dat constant vocht uit de omgeving absorbeert en weer afgeeft. Bij langdurige afwijkingen van het aanbevolen binnenklimaat kan hout weer gaan werken. Het kan daardoor barsten, kromtrekken of krimpen.

In het algemeen moet U erop letten dat U Uw meubilair niet in de nabijheid van actieve warmtebronnen plaatst, omdat niet alleen hout maar ook leder en stof daardoor kunnen worden aangetast en kunnen uitdrogen en barsten.

Vloeren en meubels

Om Uw vloeren en meubels te beschermen, moet u er al bij aankoop op letten dat de glijdoppen of wielen (harde vloeren) geschikt zijn voor de vloer waarop ze worden geplaatst. Indien dit niet het geval is, moet U eventueel een beschermende ondergrond aanbrengen.

Het belang van de juiste keuze van glijdoppen is niet te onderschatten! Zo kunt U ongewenst geluid en vroege slijtage van de glijders voorkomen. Bovendien heeft dit ook invloed  op de levensduur van de onderstellen.

Gelieve er rekening mee te houden, dat de stoelen na het schoonmaken van de vloer enkel weer neergezet mogen worden, wanneer de vloer volledig droog is. Anders kan in de loop van de tijd een geluid ontstaan, probeer dan aub de stoel op een andere vloer, bv een vloerkleed.

Indien U uw tafel wenst te bewegen of te verplaatsen mag de tafel zeker nooit geschoven worden, maar moet steeds worden opgetild! Anders kunnen de tafelpoten en beugels beschadigd worden, waardoor de tafel instabiel kan worden. Indien uw tafel een verlengsysteem heeft moet deze eerst worden ingeschoven alvorens verplaatst te worden.

Geur

Nieuwe producten verspreiden in eerste instantie een geur, afhankelijk van het materiaal en de samenstelling ervan. Dit is de karakteristieke geur van het product zelf, die in de loop van de tijd vervaagt.

De intensiteit van de geur wordt door verschillende factoren beïnvloed, bijvoorbeeld door het binnenklimaat, het seizoen, temperatuurschommelingen, ventilatiegedrag, gebruiksintensiteit en -duur, gevoeligheid van de persoon etc.

De geur neemt af door geregeld afnemen met een vochtige doek en door verluchten. Na het reinigen het oppervlak altijd droog maken.

Lees ook de speciale onderhoudsinstructies voor ons aniline en nubuck leder.

Vergeet niet dat hout altijd zijn karakteristieke geur zal behouden.

Blootstelling aan licht

Niet alleen blootstelling aan zonlicht maar ook aan fel kunstlicht, zoals halogeenverlichting, kan het oppervlak van Uw meubels veranderen. Afhankelijk van het materiaal kan het meubelstuk lichter of donkerder worden.

Over het algemeen geldt dat natuurlijk hout vergeelt en gebeitst hout verbleekt. Des te minder bewerkt de tafel is, des te sneller verandert de kleur van het hout.

Synthetische vezels presteren beter dan natuurlijke vezels (zie ook: Lichtechtheid).

Absolute lichtechtheid kan nooit worden bereikt. Het is daarom van belang dat U Uw meubilair tegen direct licht beschermt. Dit is vooral belangrijk in kamers op het zuiden met grote ramen. Verandering van kleur is in dat geval al na enkele weken mogelijk.

Houd er rekening mee dat het hout al kort na levering kan veranderen. Wees daarom voorzichtig met het plaatsen van tafellopers, vazen of andere decoratieve elementen op de tafel. Als die niet regelmatig van plaats worden veranderd, kan het tafelblad kleurverschillen gaan vertonen (zie ook: Verlengbladen).

Toleranties

Productietoleranties zijn bij de industriële serieproductie van meubels onvermijdelijk. Als de afwijking van kleur, structuur en afmetingen binnen de nationale en internationale normen ligt of onbeduidend is, dan vormt dit geen defect of gebrek.

 

Zitmeubelen

Algemene specifieke producteigenschappen

Ongeacht het materiaalgebruik, de constructie, de verwerking en de prijs, moet U bij het beoordelen van de kwaliteit van meubelen rekening houden met drie belangrijke kenmerken, omdat die bij latere veranderingen door normaal, natuurlijk gebruik geen gebrek of defect vormen:

 • Specifieke producteigenschappen

Zijn het resultaat van specifieke eigenschappen van het materiaal (bijvoorbeeld littekens in leder, mergstralen in hout).

 • Modelgebonden eigenschappen

Het uiterlijk van een model (bijvoorbeeld losse of strakke stoffering).

 • Gebruikseigenschappen

Aan het gebruik gerelateerde veranderingen waaruit geen conclusies over de kwaliteit en de verwerking zijn te trekken (bijvoorbeeld patina bij anilineleder, zitafdruk of lievelingsplekje).

Afgeven en kleurmigratie

Licht en effen bekleding is over het algemeen gevoeliger voor vervuiling. Zorg ervoor dat U uitsluitend kleurvaste stoffen op de bekleding gebruikt. Dit geldt niet alleen voor jeans en andere niet-kleurvaste kledingstoffen maar ook voor kussens, dekens, enz. die kunnen afgeven.

Indien een kleur heeft afgegeven op de bekleding van het meubel, is tijdige reiniging van de bekleding met een geschikt reinigingsproduct belangrijk om het beste resultaat te bereiken.

Op velours en microvezelstoffen kan bij levering nog wat bij de productie ontstaan slijpstof, aanwezig zijn. Dit kunt U verwijderen met een vochtig doek of met de meubelborstel van Uw stofzuiger. Indien de bekleding op Uw kleding heeft afgegeven, kunt U de kleur eenvoudig verwijderen door het kledingstuk te wassen.

Elektrostatische oplading

Bekledingsstoffen en synthetische materialen zijn natuurlijke geleiders maar kunnen slechts weinig vocht opnemen. Als de lucht te droog is, meestal in de winter, kan er statische elektriciteit worden opgebouwd.

Het is voldoende dat U de luchtvochtigheid verhoogt of de bekleding vochtig afneemt om het probleem te verhelpen.

Kleurverschillen

Kleurverschillen tussen stalen en het geleverde product zijn mogelijk. Dit geldt in het bijzonder voor natuurlijke vezels, leder en hout, omdat dit door de natuur gevormde materialen zijn. Verschillen in kleur, houtnerf en structuur zijn dus onvermijdelijk. We kunnen niet garanderen dat de kleuren absoluut dezelfde zijn.

Bij nabestellingen moet U de productstalen van tevoren goed vergelijken.

Gebruiksglans

Op velours en veloursachtige oppervlakken kunnen zitafdrukken zichtbaar zijn. Door druk tijdens het gebruik wordt de vleug van het weefsel platgedrukt. Hier geldt: des te hoger de pool, des te groter het verschil. Door het platdrukken van de vleug changeren de individuele polen van het weefsel tussen licht en donker of tussen mat en glanzend. Dit kan de indruk van vlekken of slijtage geven. Dit is echter een specifieke producteigenschap die niet van invloed is op het gebruik, het nut, de functie en de levensduur van het meubelstuk.

Dit effect kan verminderd worden door de stof met een vochtige doek af te nemen. Zorg dat de bekleding volledig is gedroogd, voordat U er weer gebruik van maakt.

Strakke, losse of zeer losse stoffering

De stoffering van zitmeubels kan strak, los of zeer los zijn. Terwijl bij strakke stoffering de bekleding meestal vrij van plooien blijft (zie ook: Vorming van rimpels en plooien), kunnen plooien in los gestoffeerd meubilair zelfs tot het design behoren. Dit is geen gebrek of defect maar een modelgebonden of materiaalgebonden eigenschap, die geen reden van klacht is.

Houd er rekening mee dat de modellen met afneembare bekleding niet zo strak zijn gestoffeerd dan de modellen met een vaste bekleding.

Als U een model met losse kussens (met tussenschotten) hebt gekozen, moet U de kussens regelmatig opschudden. Dit behoort tot de normale zorgvuldigheid.

Lichtechtheid

Lichtechtheid is de mate waarin materialen bestand zijn tegen blootstelling aan licht. Synthetische vezels presteren daarbij beter dan natuurlijke vezels, donkere tinten beter dan lichte. Absolute kleurechtheid kan niet worden bereikt. Verkleuring kan dus nooit volledig worden voorkomen. Bescherm Uw meubels tegen direct zonlicht en fel kunstlicht, als U de kleur van de bekleding zo lang mogelijk wilt behouden.

Pilling

Er kunnen op platte weefsels en mengweefsels aanvankelijk pillen ontstaan door het gebruik. Losse deeltjes van de garens mengen zich dan met pluisjes van de bekleding. Deze pillen kunt U met een speciale pluizenverwijderaar gemakkelijk verwijderen zonder de stof te beschadigen. Het ontstaan van pillen en de verwijdering ervan hebben geen invloed op de duurzaamheid van de stof.

Wrijvingsechtheid

De kleurvastheid bepaalt hoe goed de kleur van de bekledingsstof bestand is tegen afgeven op andere droge of vochtige textielsoorten. Lichte kleuren zijn kleurvaster dan donkere kleuren. (Zie ook: Afgeven en kleurmigratie → slijpstof).

Zitcomfort

Veel van onze modellen zijn standaard uitgerust met Nosag-vering in de zitting. De veren vangen het gewicht bij belasting op.

In rug- en armleuningen worden voor de onderconstructie rubberen sangel gebruikt, die voor elasticiteit en vormvastheid zorgen.

Afhankelijk van het model (harde of zachte zit) worden er verschillende schuimsoorten in meerdere lagen gebruikt. We gebruiken polyetherschuimen (koudschuimen), composietschuimen of hybride schuimen (geheugenschuim), die bijzonder elastisch zijn maar naar hun oorspronkelijke vorm terugkeren.

Groot Brittannië: Voor leveringen naar Groot Brittannië worden uitsluitend brandvertragende schuimen gebruikt.

Hardheidsverschillen zitting

Het zitcomfort kan variëren als gevolg van verschillen in de constructie en vorm van de individuele modellen in een productfamilie. Het is niet altijd mogelijk om alle modellen van dezelfde ondervering te voorzien. Ook de keuze van het bekledingsmateriaal (leder, stof of kunstleder) is van invloed op de waargenomen hardheid van Uw zitmeubel.

Daar komt ook nog een normale, natuurlijke verandering door het gebruik bij. Het schuim wordt zachter en verliest tot 15% van zijn hardheid. Dit is kenmerkend voor het materiaal en vormt geen reden tot reclameren. U moet de plaats waar U gaat zitten daarom regelmatig wijzigen om ongelijkmatig inzitten en kuilvorming te voorkomen (lievelingsplekje → zie ook: Vorming van rimpels en plooien).

Vorming van rimpels en plooien

Bij het inzitten verandert de zithardheid onregelmatig. Het is daarom van belang dat U geen lievelingsplekje kiest. Dat zou voor kuilvorming kunnen zorgen. Dat de hardheid van het schuim bij het begin van het gebruik tot 15% afneemt, is een kenmerk van het materiaal. Hoe lang dit proces duurt, hangt af van de duur en intensiteit van het gebruik.

Bovendien rekt de bekleding tijdens het gebruik op onder invloed van lichaamswarmte, vocht en gewicht. Zo krijgt het meubelstuk zijn kenmerkende uiterlijk. Er komt plooivorming in de bekleding. Die kunnen afhankelijk van het model en het bekledingsmateriaal min of meer duidelijk zichtbaar zijn. U kunt ze echter weer gladstrijken. In het algemeen geldt: hoe dunner het bekledingsmateriaal en hoe groter het beklede oppervlak, hoe groter de neiging tot plooivorming en kuilvorming.

Vermijd ook puntbelasting van de bekleding. Het is mogelijk dat het materiaal niet meer bijtrekt, dat er deuken ontstaan en dat het oppervlak beschadigd raakt.

Meubelstoffen en eigenschappen

Bij het kiezen van de bekleding moet U niet alleen op het uiterlijk en het modieuze aspect letten. Ook het gebruiksnut, de reiniging, het regelmatige onderhoud, enz. zijn van belang. Individuele behoeften vereisen verschillende bekledingsmaterialen. De prijs van de stof is niet noodzakelijkerwijs een indicator voor robuustheid en duurzaamheid ervan maar kan ook worden gerechtvaardigd door een speciaal productieproces of door de gebruikte materialen.

Bij bekleding maakt men een onderscheid tussen natuurlijke en synthetische vezels. De voordelen van synthetische vezels zijn hun superieure slijtvastheid, duurzaamheid, stabiliteit, kleurvastheid en hogere lichtechtheid. Natuurlijke vezels scoren weer beter, doordat ze ademend zijn en vocht absorberen en afgeven.

De naamgeving van stoffen is gebaseerd op het karakter van het oppervlak:

 • Platte weefsels

Kenmerken zich door een gesloten, vlak oppervlak zonder vleug. Deze stoffen hebben een mooie uitstraling en zijn ideaal om te combineren. Ze zijn echter niet zo duurzaam als velours.

 • Geweven velours

Ook wel pluche genoemd. De vezels staan bij dit soort materiaal rechtop. Synthetische materialen zijn zeer duurzaam maar er zijn zitafdrukken in te zien.

 • Vlokvelours/vlokstof

Heeft de uitstraling van velours of suède. Vlokvelours is zeer duurzaam, onderhoudsvriendelijk, zacht en warm maar is wel gevoelig voor oplosmiddelen en krassen.

 • Microvezelstoffen/alcantara

Hebben ook de uitstraling van velours of suède. De stof is net als vlokvelours zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Na langdurig gebruik kunnen er glimmende of donkere, ruwe plekken ontstaan.

Groot Brittannië: Voor leveringen naar Groot Brittannië worden uitsluitend brandvertragende stoffen gebruikt.

Belangrijke instructies voor de reiniging en het onderhoud

Het regelmatig onderhouden van Uw meubels is gelijk te stellen aan de dagelijkse lichaamsverzorging. Vuil door dagelijks gebruik, bijvoorbeeld stof, zand en kruimels, moet regelmatig worden verwijderd door te stofzuigen. Gebruik hiervoor altijd een bekledingsborstel en zuig in de richting van de vezel. Wacht niet tot de vervuiling duidelijk zichtbaar wordt.

Voornamelijk de plaatsen waar het meubilair vaak wordt aangeraakt, zullen sneller vuil worden.

Om de vezels van Uw stof zo lang mogelijk elastisch te houden, volstaat het om de bekleding zo nu en dan met de vezel mee af te nemen met een vochtige zeem. Gebruik nooit microvezeldoekjes of stoomreinigers!

Verwijder vlekken zo snel mogelijk. Dep gemorste vloeistoffen onmiddellijk op met een sterk absorberende doek of met keukenpapier, zodat de vloeistof niet in het weefsel kan doordringen. Wrijf nooit op de plek.

Sommige van onze stoffen hebben een beschermingslaag van Teflon©, die het doordringen van vloeistoffen vertraagt maar niet geheel verhindert. Houd er rekening mee dat deze beschermingslaag door gebruik en reiniging slijt.

Voor de Aqua Clean stoffen is het mogelijk om de meeste vlekken en het meeste vuil slechts met water te verwijderen, zonder bijkomende reinigingsmiddel.

Alle informatie over het gebruik en het onderhouden van de stoffen kan u vinden in de catalogus Retail Collection & Finishings.

Gebruik voor het reinigen alleen gedestilleerd water, om kalkkringen te voorkomen. Reinig indien mogelijk grote oppervlakken tegelijk, van naad tot naad en altijd van buiten naar binnen, zodat U de vlek niet groter maakt. Test het reinigingsmiddel (alkalivrij, olievrij en pH-neutraal) op een onopvallende plaats om ervoor te zorgen dat het product de bekleding niet aantast. Verwijder na het schoonmaken alle resten van het reinigingsmiddel, omdat ze ertoe kunnen leiden dat de bekleding sneller opnieuw vuil wordt.

Geschikte onderhoudsproducten vindt u op www.Icknederland.nl.

Als u hebt gekozen voor een model met afneembare bekleding, dan reinigt U de bekleding altijd volgens de aanwijzingen op het wasetiket. Gebruik alleen vloeibaar wasmiddel voor de fijne was (pH-neutraal, zonder parfum en zonder oliebestanddelen) of vloeibare neutrale zeep zonder bleekmiddel.

Houd er rekening mee dat ruwe stoffen, ritsen, klinknagels, scherpe randen, etc. de bekleding kunnen beschadigen. Keer, om schade te voorkomen, de bekleding binnenstebuiten, sluit alle aanwezige ritsen en zorg dat de bekleding niet beschadigd raakt door het klittenband. Niet centrifugeren.

De nog iets vochtige bekleding over het frame terugtrekken en dan geheel laten drogen. De vezels kunnen in vochtige toestand gemakkelijker worden opgerekt. Hoewel de weefsels in de fabriek worden voorgewassen, kunnen stoffen die katoen bevatten 2 tot 3% krimpen.

Gebruik het bekleed meubelstuk pas als het weer volledig droog is.

Kunstleder

Kunstleder is een verzamelnaam voor alle lederachtige composietmaterialen. De toplaag van kunstleder kan verschillend zijn. Daardoor zijn, net als bij textiel en leder, de eigenschappen van de verschillende oppervlakken niet te vergelijken.

Over het algemeen wordt kunstleder beschouwd als een onderhoudsvriendelijk, duurzaam alternatief voor leder. Toch is het aanbevolen om plekken die het zwaar te verduren hebben regelmatig te reinigen, omdat vervuiling door contact met zweet, huidcrèmes en -vet het synthetische leder op de lange termijn kunnen aantasten, de weekmakers kunnen onttrekken en een chemische reactie kunnen veroorzaken. Het oppervlak kan daardoor verharden, verkleuren of scheuren.

Gebruik daarvoor gedestilleerd water, een sopje en een katoenen doek. Vermijd producten met oplosmiddelen en alkalische of schurende schoonmaakmiddelen. Verwijder na het schoonmaken alle resten van het reinigingsmiddel, omdat ze ertoe kunnen leiden dat de bekleding sneller opnieuw vuil wordt. Nadrogen met een zachte, droge doek.

In tegenstelling tot leder moet kunstleder niet worden ingevet of geolied. Gebruik daarom geen producten die voor leder zijn bestemd. Geschikte verzorgingsproducten vindt U op www.lcknederland.nl.

Leder: soorten en eigenschappen

Leder geldt als een natuurlijk, edel bekledingsmateriaal. Voor een eethoek worden vaak tot wel 4 of 5 huiden gebruikt.

De dieren hebben onder uiteenlopende omstandigheden geleefd. Verschillen in structuur, kleur en natuurlijke kenmerken en groeikenmerken zijn specifieke producteigenschappen. Levenstekens als nerven, poriën, littekens, insectenbeten, enz. hebben geen invloed op de waarde of de duurzaamheid van leder. Ze maken ieder meubel uniek.

De verzorging van leder is belangrijk, omdat het kan uitdrogen en broos worden.

In het algemeen geldt: des te minder bewerkt en duurder het leder, des te kwetsbaarder het is.

 • Afgedekt leder

Afgedekt leder is ook bekend als gepigmenteerd leder. Door afwerking met een verflaag worden de poriën gesloten en ontstaat er een egaal oppervlak met weinig natuurlijke kenmerken. Vloeistoffen dringen niet zo snel in afgedekt leder door.

Afgedekt leder is door zijn afsluitende finishlaag onderhoudsvriendelijk en robuust. Op plaatsen die het zwaar te verduren hebben, kan de kleur iets slijten.

Voor het dagelijks reinigen is het voldoende om het leder met een droge doek af te nemen. (Gebruik geen microvezeldoekjes.)

 • Anilineleder

Anilineleder is een ledersoort die door en door met anilineverf is gekleurd. Dit meestal zeer kostbare en waardevolle leder wordt beschouwd als bijzonder goed ademend, huidvriendelijk en warm. Aangezien er geen verflaag is aangebracht die de poriën sluit, is het leder gevoeliger voor vervuiling dan afgedekt leder en vereist het een zorgvuldig gebruik. Door het onbewerkt gelaten uiterlijk zijn alle natuurlijke kenmerken, zoals kleur- en structuurverschillen, ledervlekken, littekens, huidplooien, tekenbeten, beschadigingen door doornen en prikkeldraad, zichtbaar en wenselijk.

Vanwege deze eigenschappen is een afwijking van de productstaal mogelijk.

Het leer kan in de loop van de tijd verbleken en door het gebruik gaan glimmen (patina).

Voor het normale onderhoud is een droog stofdoek of een zachte borstel voldoende.

Vlekken moeten onmiddellijk worden gedept met een doek van badstof of een huishouddoek. Niet wrijven! Overblijvende vlekken kunnen worden gereinigd met een vochtige doek van badstof. Niet te nat, om kringen te voorkomen, en altijd van buiten naar binnen, zodat U de vlek niet groter maakt. Droog de plek met een föhn in de koude stand.

 • Suède/Nubuck leder

Onze Suède is ook een Anilineleder. De zachte en soepele haptiek ontstaat door het manuele afslijten van het oppervlak. Alle natuurlijke kenmerken zoals bv littekens, insectenbeten enz. kunnen in de loop van de tijd zichtbaarder worden. (zie ook: Anilineleder).

Let op! Het gebruik van onderhouds- en reinigingsmiddel kan de haptiek van het leder veranderen!

Leder: schoonmaak en onderhoud

Licht verandert niet alleen het uiterlijk van leder maar ook de manier waarop het aanvoelt. Zorg er dus altijd voor dat Uw meubels niet worden blootgesteld aan direct zonlicht of fel kunstlicht. Vermijd ook de nabijheid van actieve warmtebronnen, aangezien deze het leder uitdrogen en het poreus en broos maken.

Voor het normale onderhoud is zo nu en dan afnemen met een plumeau of een droge doek voldoende.

Verwijder vlekken zo snel mogelijk. Dep gemorste vloeistoffen onmiddellijk op met een sterk absorberende doek of met keukenpapier, zodat de vloeistof niet in het leder kan doordringen. Wrijf nooit op de plek.

Vetvlekken op natuurlijk leder (aniline en nubuck leder) moet U niet behandelen. Deze trekken meestal in het leder en worden na een paar weken onzichtbaar.

Gebruik geen oplosmiddelen. Die kunnen het oppervlak van het leder aantasten.

Geschikte onderhoudsproducten vindt U op www.lcknederland.nl of bij Uw meubelzaak.

Houten onderdelen

Het onzichtbare frame van de meeste modellen is gemaakt van massief beukenhout.

Voor de zichtbare onderdelen kunt U kiezen tussen verschillende kleuren beuken-, eiken- of notenhout.

Houd er rekening mee dat eventuele houten armleuningen de juiste behandeling krijgen, afhankelijk of ze gelakt of geolied zijn.

Lakken vormt een beschermende laag op het hout. Vooral bij armleuningen moet U erop letten dat ze regelmatig worden schoongemaakt (met water en pH-neutrale zeep) om te voorkomen dat de lak wordt aangetast door contactvervuiling (zweet, huidcrèmes en -vet) en zijn beschermende functie verliest.

Bij geoliede oppervlakken trekt de toegepaste olie in het hout en worden de houtporiën, in tegenstelling tot bij lak, niet afgesloten. Geoliede armleuningen en poten zijn daardoor gevoeliger dan gelakte oppervlakken. Indien nodig kan geolied hout worden geschuurd met fijn schuurpapier en daarna opnieuw in de olie worden gezet. Let erop dat dit alleen mogelijk is bij natuurlijke geoliede kleuren, niet bij gebeitst hout. Mocht u twijfelen, neem dan vooraf contact op met Uw contractpartner.

Metalen onderstellen

Diverse modellen zijn ook verkrijgbaar met metalen onderstellen. Deze hebben geen speciaal onderhoud nodig. Als U de onderstellen vochtig afneemt, moet U ze daarna afdrogen om roestvlekken te voorkomen.

Bij het gebruik van een vloeibare neutrale zeep, moet er gelet worden dat er geen zeepresten achterblijven om strepen en vlekken te voorkomen.

Functionele onderdelen

Sommige van onze modellen zijn voorzien van speciale functies, b.v. een draaimechanisme. Voor deze onderdelen is geen speciaal onderhoud nodig.

Gelieve er wel rekening mee te houden, dat deze delen bij het gebruik een geluid kunnen maken. Dit is onvermijdelijk en geen reden voor een klacht.

Garantie

We proberen om een constante hoge kwaliteit te leveren. De kwaliteit, het comfort en de duurzaamheid van onze modellen wordt voor de lancering getest met onze eigen testapparatuur. Mocht U binnen de wettelijke garantietermijn een klacht hebben, neem dan direct contact op met Uw contractpartner en stuur indien mogelijk bijkomend beeldmateriaal mee.

Op glijders, gasveren, enz. zijn slijtagedelen en vallen hierdoor niet onder garantie.

Tafels

Algemene specifieke producteigenschappen

Ongeacht het materiaalgebruik, de constructie, de verwerking en de prijs, moet U bij het beoordelen van de kwaliteit van meubelen rekening houden met drie belangrijke kenmerken, omdat die bij latere veranderingen door normaal, natuurlijk gebruik geen gebrek of defect vormen:

 • Specifieke producteigenschappen

Zijn het resultaat van specifieke eigenschappen van het materiaal (bijvoorbeeld mergstralen of knoesten).

 • Modelgebonden eigenschappen

Het uiterlijk van een model (bijvoorbeeld om en om gelegd fineer).

 • Gebruikseigenschappen

Aan het gebruik gerelateerde veranderingen waaruit geen conclusies over de kwaliteit en de verwerking zijn te trekken (bijvoorbeeld blootstelling van echt hout aan licht).

Kleur- en structuurtoleranties

Hout is een natuurlijk gegroeid materiaal met karakteristieke groeikenmerken, zoals de tekening, structuur en kleur. De onmiskenbare echtheidskenmerken van hout, zoals vergroeiingen, onregelmatigheden, mergstralen, knoesten etc., zijn specifieke producteigenschappen.

Iedere boom is uniek qua kleur en structuur. Er is daarom geen garantie mogelijk dat de kleur en structuur van de geleverde meubels absoluut gelijk is aan die van de productstalen. Bij sommige houtsoorten, bijvoorbeeld eikenhout, kunnen er in een enkele lengtedoorsnede al verschillende structuren en kleuren voorkomen, waardoor links en rechts heel verschillend kunnen zijn. Hierdoor zijn er verschillen in een tafel mogelijk, zelfs binnen een houtstrook. Dit is kenmerkend voor het product en vormt geen reden tot reclameren.

De verschillende oppervlaktebehandelingen (zie: Meubeloppervlakken en hun eigenschappen) laten de natuurlijke kleur van het hout verschillend uitkomen. “natuurlijk geolied” hoeft daardoor niet dezelfde kleur te hebben als “natuurlijk gelakt”.

Bij tafels met verticaal en horizontaal fineer kunnen er afhankelijk van de houtsoort, positie en lichtinval lichte en donkere kleur- en structuuraccenten gebeuren.

Ook kunnen er tussen massief hout en fineer kleurverschillen optreden, vanwege de verschillende ondergronden.

In sommige modellen worden ook hout met knoestgaten en barsten verwerkt. Het gaat hierbij om een opzettelijk rustiek effect van het model (modelgebonden eigenschap).

Aangezien hout na verloop van tijd van kleur verandert (zie ook: Blootstelling aan licht), moet U in het geval van nabestellingen de productstalen van tevoren goed vergelijken.

Multiplex en plaatmateriaal

De kwaliteit van een meubelstuk wordt niet bepaald door het gebruik van plaatmateriaal dan wel massief hout. Het juiste gebruik van het materiaal is belangrijk. Afhankelijk van het gebruik kunnen meubels van multiplex zelfs geschikter zijn dan massief houten meubelen.

In tegenstelling tot bij massief hout behoudt het meubel zijn vorm en kan het niet barsten (een voordeel bij vloerverwarming).

We gebruiken in onze productie verschillende draagmaterialen, die zijn afgewerkt met houtfineer, HPL of Fenix©.

Massief hout

Onder massief hout verstaan we stroken die uit de volledige boomstam zijn gezaagd.

Massief hout is het veelzijdigste, edelste en mooiste natuurproduct dat voor de productie van meubels kan worden gebruikt. Door de unieke kleur, structuur en groeikenmerken is ieder meubelstuk uniek.

De uitspraak dat “hout leeft” is waar. Want zelfs na levering en montage van het meubelstuk blijft het hout vocht uit de omgeving opnemen en weer afstaan. Het is van belang om grote schommelingen in de temperatuur en luchtvochtigheid te voorkomen, omdat het hout anders weer begint te werken. Het kan hierdoor barsten, kromtrekken of krimpen (in lijn met RAL) (zie ook: Binnenklimaat).

Vooral in de winter moet te warm stoken en daardoor veel te droge lucht worden vermeden. In het algemeen moeten de meubels niet te dicht bij actieve warmtebronnen staan. Vloerverwarming in combinatie met massief houten meubelen is alleen aanbevolen met speciale bescherming.

Door in het tafelblad verwerkte metalen profielen en het om en om leggen van de stroken proberen we het natuurlijke doorbuigen van het hout tegen te gaan. Het valt echter niet altijd volledig uit te sluiten.

Zolang het doorbuigen binnen de toleranties blijft en de veiligheid en functie van het meubelstuk niet in het gedrang komt, vormt dit geen reden tot reclameren.

Belangrijke instructies voor de reiniging en het onderhoud

Zet geen hete, zware, scherpe of natte voorwerpen direct op het tafelblad. Er kunnen randen of afdrukken ontstaan.

Gemorste vloeistoffen moeten direct worden opgedept. Nooit met druk op een plek wrijven.

Laat de vloeistof niet in het hout trekken, om vlekken te voorkomen.

Dagelijks onderhoud vergt niet veel inspanning. Afstoffen met een droog, zacht doek of met de houtnerf mee afnemen met een licht vochtige zeem is voldoende.

Gebruik geen microvezeldoekjes, stoomreinigers of melaminesponzen (behalve voor Fenix©), die fijne deeltjes bevatten. Die kunnen het oppervlak aantasten.

Zorg ervoor dat de onderzijde van Uw serviesgoed (borden, bekers, etc.) geen bramen heeft, omdat die krassen op het oppervlak van Uw meubels kunnen maken.

Meubeloppervlakken en hun eigenschappen

We bieden een ruime keuze aan oppervlakken voor onze meubels. Elk van deze oppervlakken heeft zijn eigen voordelen, maar vereist ook verschillend onderhoud. Houd bij het kiezen van het oppervlak rekening met het gebruiksdoel van het meubel en de eisen die U er aan stelt. In het algemeen geldt: des te natuurlijker het oppervlak, des te kwetsbaarder.

Houd er rekening mee dat er bij meubeloppervlakken die langere tijd in contact zijn met verschillende materialen (vooral kunststof) chemische reacties of verkleuringen kunnen optreden.

 • Beits

Afhankelijk van de gewenste kleur worden sommige van onze houtsoorten gebeitst. We brengen daarbij pigmenten op het hout aan. De natuurlijke nerf van het hout blijft zichtbaar.

Houd er rekening mee dat er vooral bij donkere kleuren kleurverschillen in de tafel kunnen voorkomen. Deze worden veroorzaakt door verschillende dichtheden in het hout. De aangebrachte beits wordt niet overal hetzelfde opgenomen. Ook de oorspronkelijke kleur van het hout beïnvloedt het eindresultaat. Het gaat hier om een specifieke producteigenschap en vormt geen reden tot reclameren.

Bovendien krijgt ons hout een beschermlaag. We maken daarbij een onderscheid tussen geoliede en gelakte oppervlakken.

1) Gelakte oppervlakken

Voor tafels die het zwaar te verduren hebben, is een gelakt oppervlak aanbevolen. De laklaag beschermt het materiaal tegen invloeden van buitenaf. De lak geeft het hout een mooie glans en maakt de tafel minder kwetsbaar. Toch moeten vloeistoffen zo snel mogelijk worden verwijderd, omdat ze de beschermende laag kunnen aantasten en beschadigen.

Gelakte oppervlakken kunnen worden gereinigd met water waaraan een beetje afwasmiddel (zonder bleekmiddelen) is toegevoegd. Gebruik geen reinigingsmiddelen, poetsmiddelen of schuurmiddelen. Maak het oppervlak naderhand met een zachte doek droog.

Laklaag met gesloten poriën

De poriën van het hout worden door de lak gesloten. Er ontstaat een beschermlaag met zijdeglans.

Matte lak

Matte lak zorgt voor een matte uitstraling. Ook hier worden de poriën door een laklaag gesloten.

Zorg ervoor dat het oppervlak niet kaal wordt gewreven door schoonmaken en serviesgoed. Het kan daardoor zijn matte uitstraling verliezen.

Bij donkere houtkleuren zijn sporen van gebruik (bv kleine krassen of tekens van slijtage) beter zichtbaar dan op een tafel in een lichte of natuur kleur.

2) Met olie behandelde oppervlakken

In tegenstelling tot bij een gelakt oppervlak, worden de poriën van een geoliede tafel niet gesloten. De olie dringt door tot in het hout. De tafel behoudt zijn natuurlijke uitstraling en oorspronkelijke houtgeur en voelt warm aan.

Het oppervlak is daardoor wel kwetsbaarder en onderhoudsgevoeliger dan een gelakt oppervlak.

Vloeistoffen moet onmiddellijk worden verwijderd, zodat ze niet in de houtstructuur kunnen doordringen en geen vlekken kunnen veroorzaken. Gebruik in geval van vlekken het meegeleverde onderhoudsset voor geoliede tafels.

Houd er rekening mee dat krassen en beschadigingen alleen met fijn schuurpapier kunnen worden verwijderd bij natuurlijke geoliede kleuren. Een vlek op een tafel die eerst is gebeitst en daarna is geolied mag niet worden geschuurd, omdat U dan de beits zou wegschuren en er een lelijke plek kan ontstaan. Neem vooraf contact op met Uw contractpartner, als U niet zeker bent van Uw zaak.

Fris Uw tafel 1 tot 2 maal per jaar op om hem lang mooi te houden. Gebruik hiervoor de meegeleverde onderhoudsolie of in de winkel verkrijgbare lijnolie. Maak het oppervlak eerst schoon.

Het geoliede oppervlak moet niet in contact komen met schoonmaakmiddelen die vet oplossen.

 • Geborstelde oppervlakken

Voor verschillende tafels van massief hout kunt U een geborsteld oppervlak bestellen. De zachtere houtlagen worden door het borstelen verwijderd en ingedrukt. Wat overblijft is een harder, samengedrukt oppervlak. Door dit proces komen de structuur en de kleur van het hout nog  beter tot hun recht en krijgt de tafel een unieke uitstraling. Het natuurlijke karakter van de tafel komt bijzonder goed tot uiting.

Vanwege de speciale oppervlakbehandeling is het in dit geval niet mogelijk om knoestgaten dicht te kitten.

Compact HPL

HPL staat voor High Pressure Laminate, hogedruklaminaat. De laminaten bestaan uit lagen kraftpapier die met kunstharsen zijn geïmpregneerd. Verschillende lagen worden onder hoge druk en temperatuur samengeperst tot een vast materiaal dat niet meer week kan worden.

Door het niet-poreuze oppervlak neemt het materiaal de geur of smaak van voedsel of chemicaliën niet aan. HPL-oppervlakken zijn zeer robuust en korte tijd bestand tegen temperaturen tot 130 °C.

HPL wordt vanwege deze eigenschappen ook vaak door projectinrichters gebruikt.

Ondanks positieve eigenschappen op het gebied van hittebestendigheid en krasbestendigheid, is het raadzaam om altijd gebruik te maken van onderzetters en snijplanken.

Keramiek

Deze tafelbladen worden onder hoge temperaturen uit verschillende steensoorten gebrand.  Hierdoor kunnen kleur-, hoogte- en structuurverschillen ontstaan alsook punten in het blad. Deze zijn typisch voor het materiaal en geven geen reden voor een klacht.

Keramische tafelbladen zijn gemakkelijk te reinigen en vuurvast.

Verse vlekken zijn altijd gemakkelijker te verwijderen. U moet ook vlekken op keramische tafelbladen daarom zo snel mogelijk verwijderen.

Voor het verwijderen van lichte vlekken en afdrukken gebruikt U een vochtige doek en een milde zeep, allesreiniger, glasreiniger zonder siliconen of een milde azijnreiniger. Vetvlekken kunnen worden verwijderd met alkalische reinigers. Kalkvlekken kunt U het best verwijderen met azijnreiniger of kalkverwijderaar. Olie, wijn, azijn, thee, koffie of sap verwijdert U met een vochtige doek.

Gebruik een plastic krabber voor hardnekkig vuil en ingedroogde vlekken. Daarna bewerken met een mild schuurmiddel (voor Ceran-kookplaten) en een schuursponsje zonder metalen delen. Herhaal de procedure indien nodig.

Na het reinigen met een schoonmaakproduct, altijd afspoelen met schoon water en afdrogen.

Ondanks de hoge krasbestendigheid, raden we U altijd aan een snijplank en onderzetters te gebruiken. Een stoot, vooral dan tegen de randen kan leiden tot afschilfering of barsten.

Kleuren op acryl- en nitrobasis (bijvoorbeeld markeerstiften) kunnen het oppervlak permanent verkleuren.

Vermijd contact met sterke bleekmiddelen, schuurmiddelen, kleurstoffen, accuzuur, agressieve oplosmiddelen, beits, waterstoffluoride, dichloormethaan, natronloog, verfafbijtmiddelen, etc.

Fenix©

Oppervlakken van dit nieuwe materiaal zien er zeer mat uit en voelen zeer zacht aan. Fenix© is gemakkelijk schoon te maken en blijvend antibacterieel.

Krasjes op het oppervlak kunnen worden gerepareerd.

Verontreinigingen verwijdert U met behulp van een ontvetter en een schone microvezeldoek.

Daarna nareinigen met een microvezeldoek en warm water. Hardnekkige vlekken kunt U ook schoonmaken met wasbenzine.

Vermijd slijpende of schurende stoffen en sponzen, sterk bijtende of alkalische producten, meubelpolitoer en vet inbrengende reinigingsmiddelen. Het vet kan een film op het oppervlak achterlaten.

Voor duurzaam herstel van het oppervlak is het aan te bevelen om het regelmatig met een melaminespons te reinigen. Wrijf de melaminespons in een cirkelvormige beweging over het oppervlak.

Ondanks positieve eigenschappen op het gebied van hittebestendigheid en krasbestendigheid, is het raadzaam om altijd gebruik te maken van onderzetters en snijplanken.

Metaal

 • Tafelonderstellen van geborsteld roestvrij staal.

Deze kunnen worden schoongemaakt met een zachte doek, lauw water en milde zeep. Daarna droogvegen.

 • Tafelonderstellen van gietijzer of gepoedercoat staal.

Schoonmaken met een zachte spons, lauw water en milde zeep.

Gelieve erop te letten, dat er geen zeepresten achterblijven. Dit kan strepen en vlekken veroorzaken. Vergeet niet het onderstel droog te vegen.

Verlengbladen

We bieden een ruime keuze verlengsystemen voor onze tafels aan.

Lees de instructies voor tafels met verlengstukken altijd aandachtig door en bewaar ze nadien. Een zorgvuldig gebruik en behandeling is absoluut verplicht. Anders is het risico groot voor een onherstelbare beschadiging van de inlegbladen en/of van het uittrekmechanisme.

Bij tafels met insteekbladen of met inlegbladen lopen de lijmvoegen en de nerf van de verschillende houtstroken niet tot aan het einde van het blad door. Er zijn dus kleur- en structuurverschillen als de tafel wordt verlengd.

De gebruikte functionele elementen vereisen vanwege de verwerking en het materiaal een beetje speling. Toleranties in de afmetingen of een gering niveauverschil zijn onvermijdelijk en kenmerkend voor het product. Het resulterende kleine verschil in hoogte tussen het tafelblad en het verlengstuk moet daarom worden geaccepteerd. Wanneer het tafelblad een ander materiaal is dan het verlengstuk dan is het mogelijk dat er na enige tijd een niveauverschil zou kunnen ontwikkelen.

Houd er rekening mee dat echt hout (fineer en massief) door blootstelling aan het licht verandert en dat die verandering voor verlengstukken anders kan zijn (zie ook: Blootstelling aan licht).

Sla verlengstukken altijd in dezelfde ruimte op als de tafel zelf. Daarmee voorkomt U dat de houten onderdelen verschillend gaan werken (zie ook: Binnenklimaat).

Wees voorzichtig met de opslag bovenop kasten, omdat warme lucht altijd opstijgt.

Denk er altijd aan dat de verlengstukken minder zwaar kunnen worden belast dan het normale tafelblad.

Garantie

We proberen om een constante hoge kwaliteit te leveren. De kwaliteit, het comfort en de duurzaamheid van onze modellen wordt voor de lancering getest met ons eigen testapparatuur. Mocht U binnen de wettelijke garantietermijn een klacht hebben, neem dan direct contact op met Uw contractpartner en stuur indien mogelijk rechtstreeks afbeeldingen mee. Die zal Uw klacht met de benodigde informatie aan ons doorgeven.

Gelieve er rekening mee te houden, dat verbruiksartikelen zoals bv glijders slijtage onderdelen zijn en  hierdoor niet onder de garantievoorwaarden vallen.