News

Greybox: architecten van A tot Z

Bouw- en renovatieprojecten opvolgen vanaf de eerste schetsen tot de finishing touch: dat is wat architectenbureau Greybox al 20 jaar doet. Een aanpak van A tot Z die zorgt voor harmonie tussen de buitenkant van een gebouw en het interieur.

Stel u een hotel voor waarvan de gevel doet denken aan gezelligheid, warmte en de natuur. Houten panelen, bakstenen, grote raampartijen met uitzicht op het omliggende platteland… Heel uitnodigend om u op te warmen aan een knisperend haardvuur. Maar zodra u één voet over de drempel zet, heerst er teleurstelling: de muren zijn wit, de vloer bestaat uit koude tegels, de sfeer is sober.

Zoals dit fictieve voorbeeld illustreert, is de samenhang tussen de buitenaanblik van een gebouw en de binneninrichting zeer belangrijk. De ideale match vinden tussen het interieur en het exterieur, dat is waar het Greybox-team in uitblinkt. Mobitec-meubels vinden dan ook geregeld hun plekje in tal van hun projecten.

De keuze voor veelzijdigheid

Bij architectenbureau Greybox uit Pepinster zijn zeven architecten met heel uiteenlopende profielen aan de slag. Op de vraag wat hun specialiteit is, haalt David Edelberg, één van de twee vennoten, zijn schouders op: “Die hebben we niet, want we werken op alle fronten! We behandelen zowel residentiële projecten voor particulieren als grootschalige vastgoedprojecten. Onlangs werkten we aan een kantoorruimte, een winkel, een gastenverblijf… En dat gaat zowel over nieuwbouw als renovatie.”

Deze veelzijdige aanpak gaat gepaard met de wil om al onze projecten tot een goed einde te brengen. “Elk project wordt toegewezen aan één van onze architecten. Hij of zij volgt het proces dan op vanaf het begin tot de uiteindelijke afwerking. Dit zorgt voor een degelijke knowhow van elk project”, legt David Edelberg uit.

Een inside-outsidematch

Anaïs Di Cienzo is een architecte, gespecialiseerd in interieurdesign. Zij was verantwoordelijk voor het project MY HOTEL Malmedy. Voor haar is binnenhuisarchitectuur even belangrijk voor het welslagen van een project als de architectuur aan de buitenkant: “Het is essentieel dat de binnen- en buitenkant van een gebouw met elkaar in harmonie zijn. In het geval van MY HOTEL bijvoorbeeld, matchen de houten elementen aan de binnenkant met de gevelbekleding aan de buitenkant.”

Om samen met de klant de juiste richting te bepalen, maakt Greybox gebruik van 3D-visualisatie. “Dit geeft een leidraad voor de keuze naar afwerking en meubilair toe. Ook al kan die natuurlijk nog evolueren en verfijnd worden in de loop van het project”, verduidelijkt Anaïs Di Cienzo.

“Wij zijn een beetje als een orkestleider”, voegt David Edelberg toe. “We praten met alle mensen die bij het project betrokken zijn: schrijnwerkers, lichtontwerpers en andere technische mensen. Deze uitwisselingen helpen ons om keuzes te finetunen.”

 

Het juiste meubilair kiezen

Om de juiste meubelstijl te bepalen op maat van het project, houdt Greybox rekening met de gewenste sfeer, maar ook met het gebruik van de ruimte. Het meubilair van een hotel of een gîte hoeft niet aan dezelfde criteria te voldoen als die van een woning of een kantoor. “Voor een restaurant letten we natuurlijk nog meer op het onderhoudsgemak van de materialen en hun duurzaamheid”, legt David Edelberg uit.

Hoewel esthetiek een essentieel criterium is, het mag niet belangrijker zijn dan comfort. “Er is niets frustrerender dan in een mooie stoel te gaan zitten en snel te beseffen dat hij niet goed zit”, voegt hij toe. “Als dit zich in een restaurant voordoet, verdwijnt uw zin om ooit nog terug te komen heel snel.”

 

Mobitec en Greybox

Tafels en stoelen van Mobitec zijn regelmatig terug te vinden in Greybox-projecten: “Ook al is de prijs soms iets hoger, we proberen altijd de voorkeur te geven aan lokale bedrijven als hun producten aan onze eisen voldoen”, zegt David Edelberg. “Het is meer dan een pluspunt dat we onze klanten kunnen meenemen naar de showroom in Eupen om samen met hen het geschikte bekledingsmateriaal te kiezen en indien nodig zelf een stof aan te leveren die niet in de catalogus staat”, voegt Anaïs Di Cienzo eraan toe.

Zo vindt u de Moods-stoelen terug in een gîte in Arimont, die open is sinds augustus. Chocoladefabriek Darcis in Verviers is ook een project van Greybox en het eerste ontwerp waar het bureau voor Mobitec-stoelen koos. Ten slotte zijn ook de nieuwe kantoren en vergaderzalen van het bedrijf Unibox uitgerust met Mobitec-producten.

En de samenwerking is nog maar net begonnen: “We zijn momenteel een nieuwe vergaderzaal aan het inrichten die een weerspiegeling moet worden van ons werk. Ze zal worden voorzien van een gloednieuwe Mobitec-tafel,” besluit David Edelberg.

 

Meer weten?

Ontdek de projecten van het architectenbureau via hun website, Facebook of Instagram.