News

Kennismaking met Nicolas Briand, verkoopmanager bij Mobitec

Nicolas is verkoopmanager voor de Franse regio «Grand Ouest» en werkt op honderden kilometers afstand van het hoofdkantoor van Mobitec!

We ontmoeten deze designliefhebber en vrijetijdsmusicus tussen 2 afspraken met klanten door en vragen hem om over zijn werk te vertellen.

Nicolas Briand

Opleiding: verkoop

Bij Mobitec sinds: 2012

Markt: Bretagne, Normandië en Pays de la Loire

Meest verkochte producten: Moods en Soft & Soda

Het «kantoor» van Nicolas Briand bevindt zich in Bretagne, nabij Vannes aan de Golf van Morbihan. «Mijn bureau is eigenlijk mijn grote eetkamertafel!», zegt hij met een glimlach. Nicolas is dan ook meestal onderweg. «Ik heb een ‘reizend’ beroep», legt hij uit. «Ik ben als verkoopmanager verantwoordelijk voor de westpunt van Frankrijk: Bretagne, Normandië en Pays de la Loire.»

Werken op 800 km van het hoofdkantoor

Nicolas is door meer dan 800 kilometer van zijn collega’s op het hoofdkantoor gescheiden. Toch heeft hij meer dan voldoende menselijke contacten. «Ik werk alleen, dat is waar, maar ik heb door mijn werk permanent contact met de klanten van Mobitec: met de meubelzaken maar ook met de Contract-klanten, die bijvoorbeeld belast zijn met de inrichting van een hotel of van een restaurant.»

En Nicolas heeft geen tijd om zich te vervelen, want de meubelmarkt in zijn rayon is zeer dynamisch: «Het is een dichtbevolkte regio waar ook nog eens veel tweede huizen staan. Er zijn dus veel meubelzaken, in alle stijlen, van traditioneel tot design.» En door de vele kilometers kust is het ook een heel toeristische regio, dus er worden heel veel hotels en restaurants gebouwd. Kansen ten over voor Mobitec!

Meer dan alleen maar verkopen

Voor Nicolas is niet één week hetzelfde en zijn werk is dan ook verre van eentonig. «Wat ik bij Mobitec zo fijn vind, is dat we niet aan ‘hard selling’ doen», legt hij uit. «Als verkopers hebben we echt de missie om de klanten te adviseren en te begeleiden. Ons doel is dat alle klanten de producten vinden die bij hen passen. Onder onze retailklanten bevinden zich ook winkels die klassieke en traditionele meubels in landelijke stijl verkopen. Daar gaan we dus geen Moods-meubels aan verkopen. Die reserveren we liever voor een eigentijdser verkooppunt.»

Nicolas neemt trouwens alle tijd om klanten te adviseren over de afwerkingsmogelijkheden: «Uit dat facet van mijn werk put ik veel voldoening. Ik kan samen met de klanten nadenken over de decoratieve kant van onze meubels en afwerkingen en materialen uitkiezen die precies in de sfeer passen die de klant wil uitstralen.»

Tot slot is Nicolas ook nog belast met het «bijscholen» en informeren van de verkopers in de winkels. Zo blijven ze altijd op de hoogte van alle noviteiten en opties die Mobitec biedt.

Gevraagde eigenschap: zelfstandigheid

Is het niet ingewikkeld om zo ver van je collega’s te werken? «Ook al is de afstand groot, ik heb dagelijks contact met mijn collega’s, telefonisch en per e-mail. Maar het is wel waar dat je zelfstandig moet kunnen werken: ik heb geen secretaresse, ik doe zelf de brieven op de post. Kortom, ik regel alle aspecten van mijn werk helemaal zelf.»

En natuurlijk heeft Nicolas het geluk dat hij in een prachtige streek woont. «In mijn vrije tijd maak ik graag strandwandelingen», vertelt hij. «Daar zijn de collega’s in Eupen wel eens jaloers op, daar is geen zee te bekennen», grijnst Nicolas. Onze verkoopmanager Grand Ouest is trouwens ook een amateurmusicus. Hij is trompettist en orkestleider. «Dus ik heb in het weekend ook voldoende te doen!», besluit hij.