News

Een bar of restaurant goed inrichten is een hele kunst!

Het kiezen van tafels en stoelen voor de inrichting van een woning kan al voor veel hoofdbrekens zorgen, maar als het gaat om de inrichting van een restaurant of bar is de opgave nog moeilijker!

Als er één bedrijfstak bestaat waarin de keuze van de tafels en stoelen van het allergrootste belang is, dan is dat wel de horeca. Naast functionele aspecten weerspiegelen de tafels en stoelen de persoonlijkheid van het etablissement. Jazeker, hoewel in zwijgzaamheid gehuld, communiceren tafels en stoelen wel degelijk met de klanten!

Binnenhuisarchitecte Nadine Kaldenbach heeft van dit soort inrichtingen haar werk gemaakt en beheerst deze geheimtaal perfect. We vroegen haar met welke dingen je rekening moet houden bij het inrichten van een bar, restaurant of café.

Tafels en stoelen voor een bar, restaurant of café uitkiezen is geen lichtvaardige taak …

“Zeker niet! Een hele reeks elementen moet in overweging worden genomen. Uiteraard is de vormgeving van belang, omdat die de sfeer van de inrichting bepaalt. Maar de functionaliteit is ook cruciaal. Voor stoelen, bijvoorbeeld, zijn de onderhoudsvereisten van groot belang bij de keuze van de bekleding.

Let ook goed op de gewoonten van de klanten. Voor een brasserie waar het altijd een gezellige drukte is, is een lichte, gemakkelijk stapelbare stoel heel geschikt. In een sterrenrestaurant waar de mensen 4 uur aan tafel doorbrengen, is dat een heel ander verhaal!

Tot slot is de akoestiek van belang. Voor een gesloten ruimte is de keuze van geluidsabsorberende materialen een strategische keuze.”

Behalve deze logistieke aspecten is er ook nog het karakter van het restaurant.

“Dat spreekt vanzelf: het type stoel, bijvoorbeeld, beïnvloedt direct het karakter van het restaurant, de indruk die we ervan krijgen. Er kan een gevoel van intimiteit en comfort worden opgeroepen door te kiezen voor banken en door het creëren van gesloten ruimtes. Of je kunt voor gezelligheid kiezen en een grote tafel neerzetten die door meerdere klanten wordt gedeeld.”

Wat zijn uw adviezen voor een zaak die opnieuw moet worden ingericht?

“Een nieuwe inrichting kan een restaurant of bar een nieuw elan geven. Na 10 of 15 jaar in hetzelfde decor willen mensen wel eens iets anders. Soms gaat een verbouwing ook gepaard met een gewenste koerswijziging of de komst van een nieuwe eigenaar.

Houd ongeacht de omstandigheden rekening met de klanten: de bestaande klanten en een eventuele nieuwe doelgroep. In dat geval kan een ervaren binnenhuisarchitect een werkelijke meerwaarde bieden.”

Wat zijn de belangrijkste inrichtingstrends voor restaurants en bars?

Er bestaan tegenwoordig geen beperkingen meer voor de kleuren en stijlen. Alles is open. De huidige tendens is spelen met contrasten in de kleuren en de materialen. “Men waagt zich bijvoorbeeld aan het combineren van ‘warme’ natuurlijke materialen, zoals hout of leer, met een ‘koud’ materiaal, zoals metaal of beton. Alles wat naar het industriële nijgt, is ook zeer trendy.”

Wat dacht u van de meubels van Mobitec voor uw restaurant?

We bieden talrijke collecties die perfect geschikt zijn voor de specifieke behoeften van de horeca. Onze troeven?

Stijl, comfort, kwaliteit maar ook keuzevrijheid in de afwerking en de materialen.

Ontdek onze collecties van tafels en stoelen voor de horecasector.