News

Be A TriGirl - het project dat triatlon een vrouwelijke touch geeft

Op 24 juli nemen voor het eerst 28 vrouwen deel aan de triatlon van Bütgenbach. Mobitec supportert mee! Maak kennis met Flore Hastir, die het Be A TriGirl-project op poten zette.

Het begon allemaal met een bericht op Facebook, gepost op 31 maart:

“Veel vrouwen dromen er stiekem van om aan de start te staan van een triatlon, maar durven het niet.

Ze zien het als een bijna onmogelijke uitdaging waarvoor ze niet het vereiste niveau hebben, noch de juiste sportkennis. Dan duikt het probleem van uitrusting en budget op, de trainingsdruk boezemt angst in, de balans tussen sport en gezinsleven roept vragen op, mannelijke clubs schrikken hen af… Kortom: tal van hindernissen die hen tegenhouden om het te proberen.

Om deze vrouwen te ondersteunen, lanceren wij een project om vrouwentriatlon te promoten. Doel? Het ware gelaat van triatlon laten zien, de mythe doorbreken en een andere kijk bieden op deze sport.

Doelstelling dit jaar: zoveel mogelijk gemotiveerde en getrainde meiden laten starten aan de Sprint Triathlon van Bütgenbach (750 m zwemmen – 21,8 km fietsen – 5 km hardlopen)!”

 

Pictures credits:  Elisabeth Panepinto

 

Een paar weken later daagden er 28 vrouwen op voor de eerste collectieve zwem-, fiets en looptraining in het olympisch zwembad van Seraing en op de velodroom in Alleur. De dag erna belden we met Flore Hastir, initiatiefneemster van het project.

Mobitec: Wat gebeurde er na de eerste post op Facebook?

Flore Hastir: Wat een respons! Meteen nadat ik de praktische info postte, ontving ik tientallen berichten en vragen. Verschillende kandidaten twijfelden aan het vereiste niveau en moesten gerustgesteld worden over hun capaciteiten om deel te nemen.

Mobitec: De reacties voldeden dus aan de verwachtingen?

Flore Hastir: Absoluut. Met de Franstalige triatlonbond, die het project ook steunt, stelden we aanvankelijk een limiet van 20 deelnemers voorop. We wilden een gemoedelijke sfeer creëren en de deelnemers zo goed mogelijk kunnen adviseren. Bovendien is het een proefproject, dus we wisten niet goed wat te verwachten.

Maar uiteindelijk vonden we – gezien het grote succes – extra steun, waardoor we het aantal deelnemers konden opschalen naar 28. Sponsors, waaronder Mobitec, hielpen ons om financiële obstakels zoals de prijs van het startnummer, de licentie, de investering in apparatuur… weg te werken.

Mobitec: Wat is het profiel van de deelnemers?

Flore Hastir: Zeer gevarieerd! Sommigen hebben in hun jeugd aan sport gedaan en wilden de draad terug opnemen nu de kinderen groter zijn. Anderen zijn al zeer bedreven in één of twee disciplines en probeerden graag een derde uit.

Mobitec: Wat is de feedback na deze eerste trainingsdag?

Flore Hastir: Onze TriGirls zijn zeer gemotiveerd en enthousiast! We kregen geweldige feedback, vooral over de coaching: de deelnemers hadden niet verwacht zoveel advies op maat te krijgen.

Bovendien zit er een zeer fijne dynamiek in de groep. Zo zijn er WhatsApp-groepjes aangemaakt om buiten de normale trainingen specifieke oefensessies te organiseren.

Mobitec: En jij, wat heb jij tot nu toe uit dit project gehaald?

Flore Hastir: Ik ben ontzettend blij met de ervaring! Ik startte met dit project omdat ik het een schande vond dat niet meer vrouwen deelnamen aan triatlons. Ik hou ervan mijn passies te delen en het is een plezier zoveel enthousiasme te zien. Uiteindelijk zijn het niet alleen de deelnemers die iets leren: ook wij leren veel van hen. Een echte win-win!

Mobitec wenst alle deelnemers veel succes tijdens de triatlon van Bütgenbach!

Graag op de hoogte blijven van dit project? Aarzel niet de Be A Trigirl Facebook-pagina te volgen.